Skoči na glavno vsebino

5.mednarodna konferenca “Integralno zeleno gospodarstvo za boljši svet”, katere soorganizator je bil tudi Vrtec Slovenske Konjice, je potekala 22.11., v Poljčanah; 23. in 24.11.2019 pa v Špitaliču in Žički kartuziji.
Vse pohvale Vrtcu Slovenska Bistrica za brezhibno izpeljavo prvega dne in vse dodatne aktivnosti, ki so vsakič znova potrjevale, da Vrtec Poljčane stopa v svet zelene integralne Slovenije.
V soboto, 23.11. in v nedeljo 24.11.2019 pa se je dogajanje konference prestavilo v Vrtec Slovenske Konjice, in sicer v kraj Špitalič, kjer ima naš vrtec dislociran oddelek.
Oba vrtca sta bila izredno uspešna pri samih predstavitvah, saj sta privabila ljudi, ki imajo interes za razvijanje lokalnih skupnosti in ekonomije, socialne inovatorje ter priznane primere dobrih praks na področju trajnostnega razvoja (Zimbabwe, Šri Lanka, Egipt, Jordanija, Nigerija, Švica), tokrat s poudarkom na podnebnih spremembah.
V Špitaliču se je predstavilo delo vseh strokovnih delavk na KS-ih, saj so ravno to območja, ki so še kako pomembna, da jih ohranimo in razvijamo za dobrobit vseh nas. Besedo so dobili tudi tisti, ki so vključeni v prepleteno zgodbo povezovanja in sodelovanja Vrtca Slovenske Konjice (dr.Ana Vovk Korže, Niko Laznik in Valentina Kroflič).
Udeleženci so imeli praktične prikaze aktivnosti na terenu: Igralnice na prostem (Karin Lavin) in “Špitalskega vrta” (Katja Temnik in Urška Kotnik).
Za pogostitev so v celoti poskrbeli krajani doline Svetega Janeza (KS Špitalič in Kartuzijanska Konjenica). Vse dobrote so bile tudi postrežene s strani krajanov.
Glavna predstavitev je bila namreč prav to: povezovanje in sodelovanje krajanov doline, z zametki povezovanja izven. Krajani so bili namreč vključeni v celote proces: od načrtovanja do same izvedbe. Konferenci so namenili veliko svojega časa in energije, za kar se jim iskreno zahvaljujemo, saj so bili prav oni tisti, ki so dali samemu dogodku še dodaten čar.
Ravnatelj Vrtca Slovenske Konjice, Tomaž Popović, je na podlagi integralnega modela predstavil delovanje na ravni celotnega vrtca, kjer je izpostavil pomembnost in vrednost vsakega posameznika, ki kakorkoli prispeva za dobrobit celotne družbe. Poudaril je pomembno vlogo vrtca pri povezovanju ljudi, saj ima prav vrtec to prednost, da vsak dan sodeluje z različnimi generacijami in predvsem velikim številom ljudi (otroci, starši, stari starši,…vsi deležniki, ki dnevno sodelujejo z vrtcem: društva,…).
Posebna zahvala gre ge. Darji Piciga, ki preko državljanske pobude za Integralno zeleno Slovenijo prepoznava primere dobrih praks in jim s svojim izjemnim znanjem pomaga pri nadgradnji.
Zadnji dan konference smo preživeli v Žički kartuziji in njeni bližnji okolici, kjer je delavnico vodil Marko Pogačnik, s svojim bogatim znanjem pa jo je začinil še Karel Iršič. Skupaj sta poskrbela za krasen preplet znanj, občutenj in doživetij.
Ker smo želeli, da udeleženci dolino Svetega Janeza doživijo celostno, smo jim, v sodelovanju z OŠ Pod goro, podružnica Špitalič, omogočili tudi nočitev v Špitaliču. Prespali so v prenovljenih stanovanjih, ki se nahajajo v zgornjih prostorih šole.
V nedeljo zjutraj pa jih je Kartuzijanska konjenica s svojo kočijo popeljala po dolini.
Veseli nas, da so vsi strokovnjaki, z različnih področij zaključili, da je prav vrtec tisti, ki ima odločilno vlogo pri skrbi za okolje, trajnostnem razvoju, saj lahko s svojim delom vplivajo na veliko število ljudi, obenem pa vzgajajo otroke za življenje, za boljši svet.

Dostopnost